Γανόδερμα και Καρκίνος

2014-02-11 17:36
Το Γανόδερμα έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τις Χώρες της Ασίας. Ερευνητές έδειξαν ότι στην περίπτωση του Καρκίνου, το Γανόδερμα κατέστειλε την κυτταρική προσκόλληση και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Εκατοντάδες έρευνες μπορούν να βρεθούν στον έγκριτο επιστημονικό ιστότοπο:www.pubmed.gov

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Methodist, Indianapolis, IN 46202, ΗΠΑ, η ξηρά σκόνη του Ganoderma lucidum ήταν δημοφιλής στην αρχαία Κίνα ως χημειοθεραπευτικός παράγοντας εναντίον του καρκίνου. Οι ερευνητές πρόσφατα έδειξαν ότι το Ganoderma lucidum αναστέλλει τους παράγοντες μεταγραφής πυρηνικού παράγοντα kappa B (NF-kappaB) και AP-1,το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της έκφρασης του ουροκινάση- τύπος του (UPA) ενεργοποιητή πλασμινογόνου και uPAR υποδοχέα του . Επίσης , το Ganoderma lucidum κατέστειλε την κυτταρική προσκόλληση και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και του προστάτη, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα του να μειώνει το μεταστατικό δυναμικό του όγκου. Συνεπώς, το Ganoderma lucidum επιδεικνύει φανερά αντικαρκινική δράση σε πειράματα με καρκινικά κύτταρα και έχει πιθανές θεραπευτικές δυνατότητες ως συμπλήρωμα διατροφής για μια εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου

Επίσης η δημοσίευση της 20ης Νοέμβρη 2010 στο Life Science του τμήματος Βιολογίας, του Πανεπιστημίου York, στο Τορόντο του Καναδά, δείχνει κατά πόσο το Ganoderma ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα του EOC (epithelial ovarian cancer). Χρησιμοποιώντας διάφορες κυτταρικές σειρές προερχόμενες από το EOC , διαπιστώθηκε ότι το Ganoderma lucidum μείωσε έντονα τον αριθμό των κυττάρων παρουσιάζοντας δοσο- εξαρτώμενη σχέση. Το Ganoderma lucidum ανέστειλε επίσης τον σχηματισμό αποικιών, την κυτταρική μετάσταση και το σφαιροειδή σχηματισμό. Συγκεκριμένα, το Ganoderma lucidum υπήρξε αποτελεσματικό στην αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, τόσο σε χημειο- ευαίσθητα όσο και στην χημειο-ανθεκτικά κύτταρα και η θεραπεία με Ganoderma lucidum ενίσχυσε σημαντικά την δράση της σισπλατίνης (cisplatin) στα κύτταρα του EOC. Επιπλέον, το Ganoderma lucidum αύξησε τη στάση στη φάση G2/M του κυτταρικού κύκλου και , επίσης, αύξησε την απόπτωση ενεργοποιώντας τη caspase 3. Τέλος, το Ganoderma lucidum αύξησε το p53 ενώ ανέστειλε την έκφραση του Akt. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Ganoderma lucidum ασκεί πολλαπλά αντικαρκινικά αποτελέσματα στα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών και μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία των κυττάρων του EOC στην σισπλατίνη (cisplatin).

Η αντικαρκινική δράση του Γανοδέρματος οφείλεται στους πολυσακχαρίτες και το γερμάνιο που περιέχει.  Οι πολυσακχαρίτες είναι υπεύθυνοι για την δράση και την αποτελεσματικότητά του γανοδέρματος στην αντιμετώπιση καρκινογενέσεων με το να θρέφουν τον μυελό των οστών και να εξισορροπούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα Αυξάνουν τα αντισώματα, καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα & εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Επιπλέον βοηθούν τη λειτουργία του παγκρέατος και μειώνουν την κακή χοληστερόλη.  Το γερμάνιο, εξαιρετικά βιταμινούχο μέταλλο, ενισχύει τα κύτταρα και την απορρόφηση οξυγόνου από αυτά. Δίνει ενέργεια και αποβάλλει τις τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο.

Το σώμα μας χρειάζεται οξυγόνο, νερό και θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσει.  Αυτά μεταφέρονται στον οργανισμό μας με το αίμα και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει ομαλή κυκλοφορία του αίματος.  Με αυτό ασχολείται η αδενοσίνη, ένα από τα βασικά συστατικά του γανοδέρματος.  Ρυθμίζει την πήξη του αίματος, έχει αντιθρομβωτική δράση και τονώνει το μυοκάρδιο.  Η ύπαρξη κάποιων πεπτιδίων που ονομάζονται τριπερπενοειδή βοηθούν στις φλεγμονές και έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες.

 Το Γανόδερμα χρησιμοποιείται και για να μειώσει τις παρενέργειες κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ραδιοθεραπείας, για να επιμηκύνει τη ζωή και να μειώσει τις πιθανότητες μετάστασης, για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να εμποδίσει την εμφάνιση ή την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας το Γανόδερμα βοηθά να μειωθούν οι παρενέργειες όπως η κόπωση, η ανορεξία, η τριχόπτωση, ο πόνος και μειώνει την πιθανότητα μολύνσεων.