ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΜΕ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ! Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

2014-02-24 11:11

Αδυνατίζει, θωρακίζει, προστατεύει,

προλαμβάνει, τονώνει, αναζωογονεί…

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

Το πράσινο τσάϊ (Camellia Sinensisείναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά του οποίου η καλλιέργεια γίνεται σε όλα σχεδόν τα τροπικά μέρη της Γης.

 H προέλευση της χρήσης του φυτού αυτού χάνεται στην ιστορία, ενώ χρωστάμε στους Κινέζους τις πρώτες γραπτές πηγές σχετικά με το τσάϊ.    

 Η συλλογή του γίνεται από φυτά τουλάχιστον 4 ετών και αμέσως περνά στην αποξήρανση για να αποφευχθεί η ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινά από τα φύλλα του, τα οποία πλένονται, κόβονται στη συνέχεια δε εκχυλίζονται και ακολουθεί απόσταξη των αρωματικών του υλών. Το υπόλειμμα στεγνώνεται και συσκευάζεται.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες τσαγιού το πράσινο τσάι είναι μία από αυτές που έχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχονται άφθονα στο πράσινο τσάϊ είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσουν από ασθένειες και την πρόωρη γήρανση…

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τιςπολύτιμες θεραπευτικές, αναζωογοννητικές, λιποτροπικές, αντιγηραντικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονικές και αντικαρκινικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην υγεία.    

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

 Αδυνάτισμα

Τόσο η παραδοσιακή του χρήση, όσο και οι κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο αδυνάτισμα μέσω της θερμογένεσης, της αύξησης των καύσεων και της μείωσης της όρεξης (phytomedicine, 2002, 9(1) : 3-8). Το πράσινο τσάι επιταχύνει την καύση του αποθηκευμένου λίπους και παράλληλα μειώνει την απορρόφηση νέου λίπους από τον οργανισμό. Μετατρέπει την διαδικασία αποθήκευσης λίπους σε κατανάλωση ενέργειας. Όταν καταναλώνεται τακτικά μειώνει το αίσθημα της πείνας ενώ η τόνωση και η ενέργεια που προσφέρει διαρκεί αρκετές ώρες χωρίς να είναι απαραίτητη η κατανάλωση κάποιας τροφής! Ακόμη αυξάνει το μεταβολισμό και αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες από το σώμα (τοξίνες, λιπίδια, τριγλυκερίδια), βοηθώντας να διατηρείται ένα ιδανικό βάρος αποτοξινώνοντας παράλληλα τον οργανισμό.

 Αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού και μειώνει τον λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς

Το πράσινο τσάι αυξάνει ίσως και 10 φορές τις καύσεις του μεταβολισμού συμβάλλοντας τόσο στην καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων των τροφών, όσο και στη μείωση των αποθεμάτων του λίπους.

Περιέχει Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) και Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) δύο βιταμίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και εμπλέκονται σε διάφορες μεταβολικές διαδικασίες όπως στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών.

Πρόσφατες μελέτες επίσης δείχνουν, ότι μια συστηματική και ικανοποιητική κατανάλωση κατεχινών του τσαγιού, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών), μεταβάλλει την κατανομή του λίπους (κατανομή/ σύσταση στο σώμα) και μειώνει το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

 Επιπρόσθετα, αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο θερμιδογόνων ροφημάτων, καθώς, αν δεν εμπλουτιστεί με ζάχαρη και γάλα, έχει μηδενική θερμιδική αξία.

 Αυξάνει την αντοχή, προσφέρει ευεξία και πνευματική χαλάρωση…

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα και παράλληλα ενεργοποιεί και ερεθίζει τις πνευματικές δυνατότητες. Προσφέρει ευεξία, ζωτικότητα, ενέργεια και τόνωση απαραίτητη για τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το πράσινο τσάι περιέχει τη θειανίνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί πνευματική χαλάρωση, χωρίς όμως να προκαλεί νύστα. Επηρεάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Επιστημονικές μελέτες για τη δράση της θειανίνης δείχνουν ενίσχυση των εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα, τα οποία έχουν καταγραφεί όταν ο εγκέφαλος είναι χαλαρός, αλλά σε εγρήγορση. Αυτή θεωρείται η βέλτιστη εγκεφαλική δράση, καθώς το μυαλό λειτουργεί χωρίς άγχος ή κούραση. Τα εγκεφαλικά κύματα Α έχουν συνδεθεί με την ικανότητα εστίασης της προσοχής.

   Έρευνα στην Μ. Βρετανία απέδειξε ότι για ίση πρόσληψη καφεΐνης – τεΐνης, το τσάι προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, σε σχέση με τον καφέ ή το νερό. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια αγγειοχαλαρωτική δράση στα τριχοειδή του δέρματος, πιθανώς εξαιτίας της παρουσίας φλαβονοειδών, γεγονός που επιφέρει ένα τελικό χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Άλλο ένα πόρισμα που εξήχθηκε από την ίδια έρευνα, ήταν ότι βρέθηκε συσχέτιση της κατανάλωσης τσαγιού με την γρήγορη ανάπτυξη προσοχής.

 Βοηθά την αναζωογόνηση του οργανισμού

Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες βοηθούν σημαντικά στην αναζωογόνηση του οργανισμού.

 Μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρεντερικών προβλημάτων και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων που επηρεάζουν ζωτικά όργανα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journalαναφέρεται ότι η συστηματική κατανάλωση αποτρέπει τις κυτταρικές αλλοιώσεις που οδηγούν σε εκφυλιστικές παθήσεις που επηρεάζουν το παχύ έντερο, τον οισοφάγο, το πάγκρεας, την χοληδόχο κύστη.

Συγκεκριμένα μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journalof Cancer, αναφέρει ότι η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών που θεωρείται ότι προηγείται πολλών περιστατικών καρκίνου του στομάχου.

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από την βιταμίνη C και απορροφώνται ευκολότερα από τον γαστρεντερικό σωλήνα (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντολογίας και Διατροφής). Επίσης, το πράσινο τσάι έχει την ιδιότητα να διευκολύνει την διάσπαση των ενζύμων που προέρχονται από την διατροφή μας και επιβαρύνουν το συκώτι.

 Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων (Biof,2000,2(1):1-10).

Το χημικό συστατικό του πράσινου τσαγιού Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) μπορεί να μειώσει τον θάνατο των κυττάρων που ακολουθεί μετά από μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια έρευνα, που ονομάστηκε  '' Zutphen Elderly Study '', σε 805 ενήλικες Ολλανδούς, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών (πράσινο τσάι) στην δίαιτά τους, είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα.

 Μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την δημιουργία θρομβώσεων που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.

Κλινική μελέτη με 1371 άνδρες άνω των 40 ετών, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε την ολική και την κακή χοληστερίνη (LDL), καθώς και τα τριγλυκερίδια, ενώ αύξησε την καλή χοληστερίνη (Imaik, 1995).

 Προστασία από τον καρκίνο

Το πράσινο τσάι και οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν, σύμφωνα με μελέτες,αντιμεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό ή / και αυξάνει την αποβολή και πτώση μίας σειράς καρκινικών κυττάρων, όπως προστάτη, πνεύμονος, στόματος, στομάχου, παχέος εντέρου, στήθους και λευχαιμικών κυττάρων. Φαίνεται ότι το πράσινο τσάι χάρις σε μία από τις πολυφαινόλες που περιέχει, τηνεπιγαλλοκατεχίνη, έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (Oncogene 2003,2(7)1035-44). Τέλος επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι, προσβάλλονται σπανιότερα από τον καρκίνο, ενώ παρόμοια μελέτη 13ετούς διάρκειας έδειξε ότι επιβραδύνει την εμφάνιση καρκίνου ή το θάνατο λόγω καρκίνου, αλλά και το θάνατο από άλλες αιτίες. (Biof, 2000, 13(1-4):49-54).

Η Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων με το να αναστέλλει τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNFα) και με την προώθηση άλλων αντικαρκινικών δράσεων. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν παρατηρήσει συσχέτιση της κατανάλωσης τσαγιού με βελτίωση της πρόγνωσης σε μερικά είδη καρκίνου του στήθους. Επιπρόσθετα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού φαίνεται να περιορίζουν την καταστροφή του φυσιολογικού ιστού κατά την έκθεσή του σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία περιορίζοντας την καρκινογένεση.

Μία επιδημιολογική έρευνα σε 35.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι το ποσοστό καρκίνου του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος είναι χαμηλότερο κατά 40% έως70% σε γυναίκες που πίνουν περισσότερο από 2 φλιτζάνια πράσινο τσάϊ την ημέρα, συγκρινόμενες με εκείνες που δεν πίνουν ποτέ ή που καταναλώνουν πολύ σπάνια αυτό το βοτανικό ρόφημα.

Μία μεγάλη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του οισοφάγου υποστηρίζει ότι υπάρχει μείωση κατά 20% στους άνδρες και κατά 50% στις γυναίκες στους καταναλωτές τσαγιού.

 Καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα

Το πράσινο τσάι καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

Μελέτη σε 150 άτομα, στα οποία χορηγήθηκαν κάψουλες με πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού, έδειξε ότι η οδοντική πλάκα περιορίστηκε μέσα σε 2 εβδομάδες (Liu & Chi, 2000).

Προλαμβάνει επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, που ευθύνονται για την τερηδόνα. Μαζί με τις τανίνες, οι κατεχίνες και άλλες φαινολικές ουσίες ενισχύουν την προστασία του σμάλτου από τα οξέα – ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το φθόριο.

 Προστατεύει από τον ήλιο

Τοπική εφαρμογή πράσινου τσαγιού μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο ασκεί προστατευτική δράση έναντι των εγκαυμα΄των και των επιδερμικών βλαβών.

Προφυλάσσει από την υπεριώδη ακτινοβολία, την πρόληψη μελανώματος και τον καρκίνο του δέρματος

 Καταπολεμά την ακμή

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού δρα ευεργετικά κατά της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και της λιπαρότητας του δέρματος διατηρώντας το όμορφο, απαλό και λαμπερό.

 Βοηθά τους διαβητικούς, βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία και περιορίζει το οξειδωτικό στρες

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνουν τη δράση της ινσουλίνης.Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το πράσινο και το μαύρο τσάι ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης, δηλαδή την αντιδιαβητική δράση του τσαγιού και αυτό οφείλεται στο φαινολικό συστατικό του EGCG, την Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, η οποία αυξάνει την ευαισθησία  των ιστών  στην ινσουλίνη  και  αναστέλλει τη δράση του ενζύμου Α - αμυλάση (διασπά υδατάνθρακες).

Οι πολυφαινόλες βελτιώνουν επίσης τη νεφρική λειτουργία.

Παράλληλα το πράσινο τσάι αποτρέπει την καρδιακή υπερτροφία και περιορίζει το οξειδωτικό στρες (Priyadarshietal, 2003).

 Ευεργετικό σε περιπτώσεις κολίτιδας

Το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό στην κολίτιδα, ασκώντας ευεργετική αντιφλεγμονική δράση (Varileketa, 2001).

 Εχει αντιφλεγμονικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Το πράσινο τσάι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση γιατί περιέχει πολυφαινόλες, ταννίνες, μεταλλικά στοιχεία, ελεύθερα αμινοξέα, ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων, μυκήτων και ιών που προκαλούν λοιμώξεις και φλεγμονές.

 Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα

Το πράσινο τσάι περιέχει φυτοοιστρογόνα τα οποία επηρεάζουν θετικά την οστική πυκνότητα και έτσι προλαμβάνονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Η μακροχρόνια επίσης κατανάλωση πράσινου τσαγιού προλαμβάνει τη δημιουργία εκφυλιστικών αλλαγών που δημιουργούνται στους χόνδρους των αρθρώσεων σε άτομα που τείνουν να παρουσιάσουν οστεοαρθρίτιδα.

 Ενισχύει τη μνήμη

Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού προλαμβάνει ή επιβραδύνει γεροντικές άνοιες, βελτιώνει την μνήμη, τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία                 

 Προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες

Οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στις, οποίες οφείλονται οι παραπάνω ασθένειες.

Ποσότητα

Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι 2-5 φλιτζάνια ημερησίως επαρκούν για την λήψη των θρεπτικών συστατικών του τσαγιού, παρόλο που δεν υπάρχει τελική άμεση συσχέτιση κατανάλωσης και αποτελεσμάτων. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού, ούτε δυσχεραίνει την απορρόφηση της καφείνης που εμπεριέχει. 

Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις, αλλά βασιζόμενοι στις ενδεχόμενες φαρμακευτικές δράσεις των πολυφαινολών (π.χ. η ικανότητα τους να εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων), το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από ασθενείς με ιστορικό αιμόλυσης ή αιμοστατικών δυσλειτουργιών. Είναι πιθανώς προτιμότερο να διακοπεί η χρήση του 14 ημέρες πριν από οποιαδήποτε εγχείρηση, ακόμα και οδοντιατρική. Θεωρητικά, οι αιμορραγικές τάσεις μπορεί να επιδεινωθούν με αντιθρομβωτικά, ασπιρίνη και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου σε υγιή άτομα που πίνουν τσάι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών. Παρ’ όλα αυτά άτομα με χαμηλό σίδηρο, καθώς επίσης ομάδες με υψηλό κίνδυνο όπως γυναίκες που κυοφορούν, παιδιά και έφηβοιθα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού με το φαγητό και να μην πίνουν τσάι μια ώρα πριν το γεύμα τους.

Εξίσου σημαντικό συστατικό στο τσάι είναι η καφεΐνη – τεΐνη (δύο ονόματα του ίδιου μορίου), ένα αλκαλοειδές του οποίου η συγκέντρωση είναι διαφορετική στο τσάι από τον καφέ. Ο καφές περιέχει [100 mgr] δύο περίπου φορές περισσότερο καφεΐνη από ό,τι το τσάι [40 mgr] ίσου βάρους. Στον οργανισμό, η τεΐνη μεταβολίζεται στο ήπαρ, ενώ απορροφάται αποτελεσματικά από το γαστρικό σωλήνα. Αν και το συγκεκριμένο συστατικό έχει κατηγορηθεί για αύξηση της πιθανότητας αποβολής κατά την κύηση όπως επίσης και για τη γέννηση λιποβαρών βρεφών, οι μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με το τσάι δείχνουν ότι δεν εμφανίζεται κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στην λειτουργία της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Επίσης ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στο πράσινο τσάι.

Συμπεράσματα για τη χρήση του Πράσινου τσαγιού

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού δεν πρόκειται για θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά για μιαπροληπτική δράση και μια υγιεινή ζωή.

Περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού, αλλά και κλινικές μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση της πιθανήςαντικαρκινικής δράσης  και πρόληψης άλλων ασθενειών, του πράσινου τσαγιού στον άνθρωπο.

Πηγή : https://www.biotropo.gr/